13 de gener del 2008

COMUNICAT

Perquè un nou Tr.·. a Terrassa?
Dins l’àmbit de la maçoneria molts es pregunten, perquè s’ha constituït un nou espai maçònic a Terrassa?. Perquè... si pel que sembla a Terrassa hi ha pocs maçons i en canvi trobem tres Lògies i ara un nou Triangle?.
Doncs bé, intentarem no estendre'ns massa i fer-ne una síntesi de les motivacions que ens van dur a constituir aquest Tr.·.
Històricament i en gran part degut a l’elevat arrelament catòlic de la seva societat, mai Terrassa ha estat una ciutat “maçònica”, o dit d’una altra manera mai la maçoneria a interessat gaire als seus habitants.
Només hi ha constància abans del 1900 de dues Lògies a la nostra ciutat: Iris de Paz i Integridad Egarense nº 217. La seva activitat va ser curta i minsa.
Amb el restabliment de la democràcia a l’estat espanyol i en conseqüència al nostre país, l’any 1998 es va instal·lar una Lògia a la nostra ciutat. Es a dir, quasi 100 anys sense cap Lògia a Terrassa.
Aquest “lapsus” sembla que ha estat el catalitzador per reactivar les preses i ara ens trobem a Terrassa amb tres Lògies (només en 17 anys) maçòniques i ara un Tr.·.
La Lògia La Fraternitat del Vallès es va constituir l’any 1998 i a pesar de moltes vicissituds encara continua els seus treballs amb un gran nivell. Al cap de quatre anys i arran d’unes escissions internes per diferencies de criteris que ara no valorarem, es va crear la Lògia Res Pública l’any 2002 depenen totes dues de la mateixa Obediència (GLSE). A mitjans de l’any passat i novament per unes noves escissions d’uns germans i germanes de la Lògia La Fraternitat, aquests van passar a la Lògia Res Pública alhora que aquesta es desvinculava de la GLSE i passava a formar part de l’Associació de Lògies Mare Nostrum. Aquest projecte va fracassar tot just començar, altra vegada es produeixen les diferencies i aquests membres que es van incorporar a Res Publica i altres que ja hi eren, en només tres mesos es van separar i varen crear una nova Lògia: Lux Veritatis.
Aquest es el trist panorama de la maçoneria a Terrassa que nosaltres com em dit abans no entrarem a valorar. Només volem indicar que aquests canvis de criteris i tendències que han portat a totes aquestes escissions i separacions han tingut sempre a un mateix personatge protagonista que ha portat a l’error a molts germans i germanes de bona fe.
No obstant pensem que no ens hem d’alarmar massa. Som humans i en la nostra condició tenim molts valors, alhora que també deficiències. Cadascú agafa el camí que considera més adient i ajustat als seus pensaments i ideals, que nosaltres respectem profundament sempre que aquestes actuacions siguin nobles i fraternals.
Lamentem però que hi hagin persones que en contes de servir a aquestes causes nobles se’n serveixin per treure’n un rendiment personal que els eleva en àmbits personals, professionals, polítics, etc.... i que porten com hem dit al error de persones de bona fe.
Però com que ens reconeixem aquestes deficiències, volem superar aquests esculls i els paranys que ens anem trobant pel camí, i la manera que creiem més efectiva per tornar a “unir allò dispers”, es començar des de baix una altra vegada, amb humilitat i sense cap més intenció.
Volem tornar a recuperar el esperit de fraternitat, d’amor, de solidaritat i de compromís social que van caracteritzar els primers anys de la nova etapa de la maçoneria a Terrassa després del franquisme, (sempre parlem de maçoneria a Terrassa i no de maçons de Terrassa, ja que en les Lògies de la nostra ciutat hi han molt germans i germanes de diferents indrets de les nostres comarques), volem doncs, que Terrassa sigui un referent del treball maçònic ben fet i ben reconegut com els què des de tots els àmbits i fòrums maçònics de totes les tendències sempre s’havia manifestat. Volem que s’aturin els despropòsits d’alliçonar, de considerar-se com a únics avaladors de la maçoneria que la majoria de vegades porten com està passant a Terrassa a actuacions sectàries molt lluny dels ideals de la Maçoneria Universal.
Per aconseguir aquest propòsit col·laborarem amb tots els germans i germanes i amb totes les Lògies que amb aquesta voluntat vulguin treballar. Per això el primer punt bàsic per aconseguir-ho, com em dit, es començar de zero, començar des de baix, lliurement i sense cap element que pugi condicionar aquesta voluntat d’unir a germans i germanes en un nou projecte, per això comencem treballant lliurement sota els auspicis de la Volta del Cel.

1 comentari:

Joan Alcaraz ha dit...

Seria bo que la maçoneria, a Terrassa, anés guanyant adeptes